2012. november 30., péntek

A madarak osztálya


            Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagy erdő, amelynek sok lakosa volt, többek között madarak éltek ott régóta. Szerettek ott lakni, mert valaha tiszta vizű tavakban,  meg különleges fákban bővelkedett a környék.
            Az utóbbi időben azonban minden megváltozott, gyakori a panaszkodás a környéken. Most éppen  Kopács, a harkály család feje kopog át Rigóékhoz kétségbeesetten:
-Kihalnak a fák, és már férgek sincsenek, és  ha nincsenek férgek, kukacok, akkor mi is kipusztulunk.
  -Mitől halnak ki a fák? - fütyüli  vissza érdeklődve Rigó úr.
  -Nem tudom pontosan,  a múltkor láttam a sárga szörnyetegeket, akik kidöntögették a fákat. Ez még nem minden. Csúnya, mély gödröket ástak, aztán sok szürke valamit öntöttek bele, és most azon pöfögnek a szállítóeszközeiken. És ráadásul még a  szemetüket is itthagyták.
-Akkor már biztos vagyok benne, hogy attól van ez a nagy por, meg a tóból áradó rothadó szag;  a por befedte a növényeket, azok kipusztultak, és elrothadtak. Szegény Füriék is elköltöztek, tudod, a Fürj család. Biztos azért, mert kivágták a házukat.       
-És nem csak ők,  azt csiripelik , hogy elköltöznek Sólyomék meg Szarkáék…meg még sokan mások. Már alig maradtunk. Ez így nem mehet tovább! Tennünk kell valamit!
 -Igaza van, szomszéd! Dolgozzunk ki egy tervet lakosztályaink megmentésére!       
A madarak  összefogásukkal és a szomszédok megnyerésével nekiálltak a környezetük kitisztításának. A harkályok  a rigókkal és a verebekkel együtt egy kupacba összekapirgálták a szemetet. A szomszédok pedig a környezetszennyezéstől kihalt, büdös tavat karmukkal kipucolták. A fák elhalt leveleit, ágait összekotorták, eltakarították. Daruék  a szemét elszállítására vállalkoztak.
És ekkor szörnyű hírt hallottak: az emberek be akarnak költőzni a madarak lakosztályába, oda akarják építeni fészkeiket! Misi, a polgármester gém, fellebbezett az ellen, hogy ez megtörténhessen, de nem járt sikerrel.
- A fellebbezést elutasították -közölte Misi szomorúan a lakosokkal.
A madarak kétségbeesetten keresték a megoldást. Sokáig töprengtek azon, hogy mit tegyenek, hogyan nyerjék meg az embereket. Ekkor tért haza Afrikából az erőtől duzzadó Fitnesz Vili, a villás farkú fecske. Megcsillant a remény… Misi kitalálta, hogy Vili repüljön el Franciaországba, a legfelsőbb bírósághoz fordulva avval a kéréssel, hogy több ház ne épülhessen az erdőben. Vili fittyet hányva a távolságra, ahogy kimondta a polgármester, már el is indult. Repült-repült három nap, három éjjel. A lakók izgatottan várták Vilit, aki meg is érkezett a jó hírrel. Büszkén mondta, hogy a kérést nem utasították el.  
             Így történt, hogy nem épülhetett ház a madarak lakóhelyén. Cserébe a madarak mindennap énekükkel  nyugtatták a munkából hazatérő fáradt embereket, akik rövid pihenőre kiszálltak pöfögő járművükből, és belefeledkeztek a csodás énekszóba, majd lenyugodva folytatták útjukat az emberek lakosztálya felé.   Az emberek ismét beültették fákkal, növényekkel a lecsupaszított területeket    Így a madárszomszédok ismét zavartalanul beszélgethetnek egymással, büszkén arra, hogy megmentették lakosztályukat.

Bosányi Martin

8.b
MVI Árpád Fejedelem Gimnázium
(2009)

Tanára: Kovács-Burján Gizella
-                                                                    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése