2012. október 11., csütörtök

Földlakók és a környezetvédelem


    Egyszer a Föld nevű bolygótól több milliárd kilométerre egy Gesztipusz nevű égitesten biológia óra vette kezdetét.
    - Na, űrlakócskák, a mai napon nem felelünk. (Minden nebulónak nagy kő esett le a szíve helyén lévő chipről). Helyette a földön élő teremtmények környezetvédelméről beszélünk.
    - Mit tesznek a környezetvédelemért? – kérdezi Zöldplatty Tanárnő.
    - Valamilyen kétkerekű járművel járnak – válaszolta a hátul ülő Cimker.
    - Cimker, az a bicikli – mondta neki Tukucs.
    - Csöndet kérek! – emelte fel hangját az oktató – akkor figyelem, kezdjük írni a füzetbe:
    - Kétféle szmogot ismerünk, a londonit és a los angelesit. Az autók kipufogója által levegőbe jutott anyagok: szén-monoxid, szénhidrogén, nitrogén-oxidok. Az ózonpajzson lyukak keletkeztek – diktálta Zöldplatty.
    - De unalmas – ásított Tukucs.
    - Az ám – válaszolták sóhajtozva többen is.
    - Beszédet hallok? – kérdezte a Tanárnő - na, úgy látom nem figyeltek. Akkor nézzetek meg egy prezentációt, de aki nem jegyzetel, az azonnal megy Álmoska Igazgató Úrhoz!
    Egész csönd lett az osztályban. Zöldplatty bekapcsolta a giguszkópot (Földiül ez laptopot jelent). Az egész termet egy nagy fekete Naprendszer világította be. Ez olyan élményt keltett, mint a földieknek egy planetáriumban ülni.
   A Föld. Több milliárdan élnek itt – mondja a mesélő - egy bolygó, amelyen a világegyetem egyik, ha nem a legprimitívebb élőlénye, az ember az úr. Ez az élőlény sokféle jó, illetve rossz tettel járult hozzá a fejlődéshez. Feltalálta az autót, amellyel a menetidőt remekül csökkentette. A benzinszörnyeteg használatáért viszont hatalmas árat kellett fizetniük. Kialakult a szmog, amely ellen nincs menekvés. Több millióan halhatnak meg, csak azért, mert pár embernek nincs kedve a sarkát koptatni. Nemcsak a gépsárkányok miatt kerültek mérgező gázok a légkörbe. Például itt van a lakások fűtése. Gyenge minőségű szenek esetén szénfüst, szén-dioxid kerül a levegőbe. Aztán ott van az ipar. Hányféle ipari üzem van a Földön? Megmondom, több, mint ahány seguszkánk van. (A seguszka a Gesztipusz pénzneme, tudni kell, hogy a gesztipusziak a világegyetem leggazdagabb élőlényei).
    - Mikor ér már véget ez az óra? – kérdezte Tukucs.
    - Még 12 perc – válaszolta Cimker.
    - Azért a természet se volt rest – folytatta a narrátor - magas légköri nyomásokból évmilliók alatt kialakult egy úgynevezett ózonréteg. A földiek megállapították, hogy ez körülbelül 18-25 km magasan „fekszik”. Ez az ultraibolya sugárzástól óvja a Földet. A gépszörnyek, az ipari üzemek, a lakások fűtése miatt viszont jelentős mértékben elvékonyodott. Az ózonpajzs elvékonyodása az emberre is veszélyt jelent. Többféle betegséget is okozhat, ilyen például a bőrrák.  A bőrrák egy nagyon alattomos, fájdalommal járó, gyógyíthatatlan elváltozás a bőrön.
    Tukucs és a többi nebuló örömére megszólalt a lézeres csengő. El sem lehetett képzelni micsoda tömeges tülekedés kezdődött. Mindenki elindult a menza felé. Hősünk ebéd után még kicsit gömblabdázott, majd hazafelé igyekezett. Otthon anyukája és testvére várta.
    - Milyen napod volt? – kérdezte Tukucs mama.
    - Jó. Kaptam ma egy ötöst fizikából. De a mai nap csúcspontja a biológia óra volt – felelte Tukucs.
    - Már megint mi történt azon a bizonyos órán? – hangzott el egy újabb kérdés.
    - Lehet, hogy a meg fogsz lepődni, de tetszett. Zöldplatty Tanárnő vetített egy prezentációt egy érdekes élőlényről, az emberről. Tudtad, hogy akár a háztartásokból származó káros anyagok is globális problémákat okozhatnak? Az egyre több tüzelőanyag használata megnöveli a levegő szén-dioxid tartalmát, amelynek aránya így egyre nagyobb a légkörben. Így alakult ki az üvegházhatás, ami melegebben tartja az emberek bolygóját a kelleténél. A földlakóknak éghajlatváltozástól kell szenvedniük, és Zöldplatty Tanárnő mondta, hogy a globális felmelegedés is érezhető – mesélte el az órán hallottakat Tukucs.
    - A Tanárnő beszélt a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról? – kérdezte Tukucs anyukája.
    - Miről?! – értetlenkedett az űrlakócska.
    - Gondoltam, hogy elkerülte a figyelmedet, hogy a mi udvarunkon is három szemetesláda van. Az egyikbe a papírt, a másikba a műanyag hulladékot a harmadik kukába pedig az üveget gyűjtjük. Így segítve a különböző anyagok újrahasznosítását. Látod kisfiam, kivehetnéd a részedet a házimunkákból, légy szíves vidd ki a szemetet!
    - Jól van, de utána tanulnom kell, mert holnap valaki felelni fog az órán hallottakból.
    Tukucs szorgalmasan megtanulta a tananyagot, és másnap egy kiváló felelettel büszkélkedtetett.
    Az osztály minden tagja érdeklődéssel hallgatta a beszámolót. A Gesztipusz Gimnázium tanulói egy életre megjegyezték, hogy a Földön a környezetvédelem az egyik legfontosabb dolog. Érdemes lenne több figyelmet fordítani a kérdésre, mert bármikor felütheti fejét Gesztipuszon is hasonló probléma.


                                                                                                   Bozóki Domonkosnak köszönjük a mesét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése