2012. augusztus 30., csütörtök

A csalódott rózsa



Csodálatos volt a rózsa az ő pompájában. Mint a bársony, olyanok voltak a szirmai. Színe pedig a hajnal sugarával vetekedett.
Reggel első utam mindig a rózsához vezetett. Nem tudtam betelni a színének látásával és a belőle áradó illatával.
A kertben, amikor a nyíltak a virágok, a rózsára hullottak az első harmatcseppek. Versenyeztek a méhecskék is, hogy ki legyen az első, aki mézet lophat tőle.
A többi virágok, a nefelejcs, a százszorszép, a bársonyos havasi gyopár, a gránátalma virágai irigykedve néztek a büszke rózsára. A fenyők, a tujafák is mondogatták: szép-szép a tulipán, a gerbera, de legszebb a rózsa. Elismerték, hogy ő a virágok királynője. Sorban nyíltak a virágok a kertben, az orgona, a margaréta, majd késő nyáron a piros és sárga dáliák. Ám a rózsával nem tudtak versenyre kelni.
Nagyon büszke volt a rózsa, hogy mindenki őt tartja a virágok királynőjének. Le is nézte a kert sarkában meghúzódó rokonát, a vadrózsikát. De vadrózsikát nem bántotta, hogy hitványnak, kapaszkodónak nevezte a rózsa. Ő csak mosolygott titokzatosan.
Eljött az ősz, hervadni kezdtek a virágok, színesedtek a fák levelei. Megjött a dér és elrabolta a rózsa bársonyos szépségét. Sírt, zokogott a rózsa és már nem tudott örülni a még melengető déli napsugárnak sem.
Egyik nap gyerekek jöttek a kertbe, játszva, kacagva, de nem vették észre a rózsát, ami nagyon fájdalmas volt részére. Felfigyeltek viszont a sarokban meghúzódó mostohatestvérkére, a vadrózsikára. Odaszaladtak és kiabáltak:
-         Nézzétek milyen gyönyörű piros bogyók lettek a virágok helyett!
-         Igen, - mondta az idősebbik – nagyon finom lekvárt főz belőle a nagymamám. Sok vitamin van benne, és nagyon szeretjük.
Egyik gyerek észrevette a rózsát és felkiáltott:
-         Nézzetek ide, milyen szép volt, és mára milyen csúnya lett!
A rózsa ekkor értette meg mostohatestvére titokzatos mosolyát, és megtanulta, hogy senkit sem lehet lenézni azért, mert kevesebbnek látszik magunknál!

Sebestyén Jenőné meséje
köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése