2012. augusztus 11., szombat

A teknősök ősi földjén


A Csendes óceánban van egy szigetcsoport. Galapagos, a teknősök földje. Valamikor, nem is olyan régen, méltán nevezhettük volna a teknősök paradicsomának. Ma már sajnos nem. Nem, mert megváltoztak a körülmények. Itt is, mint legtöbbször, szerte Földünkön, nem rossz szándékkal, de az ember idézte elő a változást.
-Szörnyű! Borzalmas! – jajveszékelt Hanto néne, miközben komótosan rakosgatta esetlen oszloplábait, hogy mielőbb elérje legelésző társait.
-Képzeljétek el! Képzeljétek el! – sopánkodott.
-Mit? Mit képzeljünk el Hanto? Nem mondasz semmit, csak jajgatsz. Mi történt?
-Lementem a partra, hogy fészekbe rakjam az új tojásokat. Már éppen végeztem a fészek betakarásával, amikor hatalmas ricsajjal felbukkantak a rémségek és az összes kikelt gyereket fölfalták! Mind! Mind elpusztult! Mind meghaltak! Ezt képzeljétek el! – azzal hatalmas sóhajjal lerogyott a földre.
A többiek dermedten álltak. Az utóbbi években egyre gyakrabban fordult elő, hogy egy-két védtelen gyereket megevett valamelyik rémség. Nagy bánat volt az is. De mind? Az összes gyerek egyszerre?! Ezt valóban nehéz volt elképzelni is. Először Topus - aki két méter hosszú, kétmázsás hím volt - tért magához a döbbenetből.
-Barátaim! – dörmögte. Már több mint száz esős évszakot megéltem, de száz év alatt sem történt összesen annyi tragédia, baj velünk, mint az elmúlt pár évben! Mit tegyünk? Gondolkodjatok! Van-e valakinek javaslata? - Néma csönd, majd halk mormogás. Eddig a teknősöket nem kényszerítette arra az élet, hogy megtanuljanak gondolkodni. Bizony, nehezükre is esett.
-Te mit javasolsz, Topus?
-Úgy emlékszem, a legmagasabb szikla barlangjában él egy több, mint 200 éves asszonyság. Ő talán tud nekünk jó tanácsot adni. Menjünk el hozzá! Igaz, hogy nagyon messze van, de ha igazán akarjuk, meg tudjuk tenni a hosszú utat.
Mindenkinek tetszett az ötlet, de csak négyen mertek vállalkozni az útra. Köztük volt Topus is. Meg is kérték rögtön, hogy legyen a szószólójuk. Hét napon át vonszolták magukat fölfelé, egyre kevesebb pihenést engedélyezve maguknak. Föl is értek szerencsésen a barlang előtti lapos sziklára.
-Kik vagytok ésss mit keressstek itt? – sziszegett rájuk egy hang.
-A bölcs, sokat tudó Helone asszonyságot keressük. Tanácsra van szükségünk. – felelte Topus és elmesélte a szomorú történetet.
-Én vagyok Helone. Valóban sokat láttam, tapasztaltam, mielőtt nyolcvan éve felköltöztem a barlangba. Amit ti rémségnek hívtok, az az ember nevű lény állata: kutya, macska, disznó. Nem gonoszságból falják fel a kicsiket, hanem azért, mert nekik a fű nem jó étel. Hiába mondanám azt, hogy őrizzétek a gyerekeket, vigyázzatok rájuk, hiszen a természet nem adott nekünk, teknősöknek ilyen képességet. Valami mást kell kitalálnunk. Amíg gondolkodom, ti pihenjetek, hogy legyen erőtök visszafelé.
-Helone csak másnap jött elő a barlangból.
-Minden tapasztalatomat felelevenítettem, átgondoltam. A következő tanácsot tudom nektek adni. Minden télen egy hatalmas, hideg folyó indul el az óceánban. Nyáron pedig egy ugyanolyan, de meleg folyó, ellenkező irányban. Úgy gondolom, hogy ennek a meleg áradatnak a segítségével elhagyhatjátok ezt a földet és eljuthattok egy másik helyre. Ha a kicsiket a hátatokra veszitek, mindannyian elmenekülhettek rémségeitek elől.
Otthon már nagyon várták őket. A rémségek megint támadtak, de szerencsére jött a kétlábú lény és elzavarta őket. Így nem tudtak nagy pusztítást végezni.
Topusék elmondták, milyen tanácsot kaptak. Bizony, első hallásra senkinek nem tetszett ez a javaslat. Nem szívesen hagyták volna itt otthonukat, ezt a gyönyörű szigetet.
Végül úgy döntöttek, hogy a felnőttek közül, aki nem akar menni, az maradjon itt, de mindenki segít az előkészületekben.
- A legnagyobb gondunk az élelem szállítása lesz. – Mondta Topus. – Sok füvet kellene magunkkal vinni, hiszen nem tudjuk meddig tart majd az út. A vízből nem tudunk élelmet szerezni, de hogy vigyünk magunkkal füvet? Segítsetek kitalálni!
Elhatározták, hogy rég elpusztult teknősök páncéljába gyűjtik a füvet és majd maguk előtt tolva úsztatják. Bizony nagyon nagy munka volt. Valaki azt is kitalálta, hogy a kicsik farönkökön lesznek a legnagyobb biztonságban. Sürgött-forgott az egész teknősnép. Mindenki lázban égett és izgatottan várták a meleg áramlást, hogy elindulhassanak végre új hazát keresni.
Pár nap múlva jöttek is a megfigyelők:
- Indulhatunk! Megindult a meleg folyó.
Végül csak egy pár, nagyon öreg teknős maradt itt, ahol hosszú életüket eddig élték. Sok szerencsét kívántak a bátor vándoroknak, akik nekivágtak a hosszú és veszélyes útnak. 2-2 felnőtt tolta a farönköket, rajta az apróságokkal. A nagyobbak, ha elfáradtak, felmászhattak az élelmet szállító teknőkre.
Úszva ettek, úszva beszélgettek és úszás közben aludtak. Főleg aludtak.
- Soha nem gondoltam volna, hogy mi, teknősök képesek vagyunk ilyen hatalmas problémát megoldani. – mondta ki hangosan is véleményét Topus. A többiek csak bólogattak, hiszen ők még gondolkodni sem gondolkodtak régen.
- Ezentúl másképp lesz - fogadkoztak sokan magukban. – Nem hagyjuk, hogy megint idáig jussunk!
Egy fiatalokból álló csapat fedezte fel először az új hazát. Még nem látták, de már érezték az illatát. A föld nehéz szagát, a fű kellemes, a virágok édes illatát.
- Föld! – kiáltották.
- Föld! – visszhangzott minden felől.
- Végre megérkeztünk! – ujjongtak, s újult erővel tették meg a maradék távolságot.
Hosszú hetekig tartott, amíg megismerték az itt élőket. Főleg madarak, rovarok, leguánok éltek itt. Bőven volt hely mindenkinek. A zöldellő füvű mezők hatalmasak voltak. Senki nem éhezett.
Topus az első itt született kis teknősöket figyelte. Hálás szívvel gondolt Helonéra, a bölcs asszonyságra, aki tanácsával segítette őket, s így megmenekülhettek a biztos pusztulástól. Büszke volt bátor társaira is, akik követték az ismeretlenbe.
- Jó itt nekünk. Teknősökhöz méltó életet élhetünk. – gondolta.
 Szűcs Julianna meséje

Hálásan köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése